Opakowanie prozniowe na posciel

Choć pakowanie próżniowe najczęściej stosowane jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej też klienci indywidualni poszukują urządzeń, które pozwolą im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i narzędzia do pakowania zaliczane są i do ich potrzeb, pozwalając na zapakowanie odpowiednio mniejszych porcji żywności.

Domowe akcesorium do pakowania próżniowego żywności może używać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania bądź te stosuje pojemniki próżniowe uczynione z plastiku. W przypadku pojemników najczęściej polecane są specjalne pompki ręczne, które umożliwiają na odessanie zbędnego powietrza z zasobnika i zapewniają jego hermetyczne zamknięcie. Odpowiedni strategia leczenia można skorzystać do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Posiadają one najczęściej uniwersalny rozmiar, więc można je korzystać także do zamykania butelek z winem, kiedy a do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zamknięciu próżniowym wino że istnieć chronione nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co daleko przez 2-3 dni.

Do własnego użytku mogą być także dostosowane urządzenia typu multivac, zezwalające na przechowywanie żywności w określonych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej trwanie przechowywania - w zależności od rodzaju wyrobu oraz z miejsca, gdzie będzie on noszony (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania ciągnie się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa albo herbata, żywność przetworzoną, lecz jednocześnie warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso może istnieć umieszczane w zamrażarce w dość niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z zastosowaniem woreczków jest fakt, że nie posiadają one za wysokiej powierzchni.